Caretta- Caretta: Μεγάλη θαλάσσια χελώνα με κόκκινο καφέ χρώμα οστράκου, μήκος 80 εκ. περίπου. Έχει παρατηρηθεί ότι το μέγεθος των ώριμων θηλυκών ατόμων και ευρύτερα στην Μεσόγειο είναι μικρότερο από αυτών εκτός Μεσογείου, ενώ έχουν μεγαλύτερο κεφάλι σε σχέση με το μέγεθος του σώματος, άλλων ειδών θαλάσσιων χελωνών. Τρέφεται κυρίως με μαλάκια, καρκινοειδή και σπόγγους. Το βάρος της μπορεί να φτάσει μέχρι και 180 κιλά. Ζει πολλά χρόνια, μέχρι και εκατό.
Στη Ελλάδα έχουν εντοπιστεί πολλές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα. Περιοχές ωοτοκίας του είδους αποτελούν οι αμμώδεις παραλίες κυρίως στην Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στον κόλπο του Λαγανά, ο οποίος είναι και ο σημαντικότερος βιότοπος αναπαραγωγής τους σε όλη την Μεσόγειο με 6 παραλίες συνολικού μήκους 5 χμ.
Οι χελώνες αν και ζουν μέσα στο νερό, η ύπαρξη τους εξαρτάται απόλυτα από ορισμένες παραλίες όπου αφήνουν τα αυγά τους. Γεννούν μέσα στο καλοκαίρι περισσότερο από μία φορά, περίπου 100 αυγά με μαλακό τσόφλι. Κατά τη γέννα αποβάλλουν από τα μάτια με νερό το περιττό αλάτι, που έχει μαζευτεί στο σώμα τους.
Η θηλυκή χελώνα γεννά τα’ αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και η ίδια. (Για αυτό είναι σημαντικό να μην καταστρέφονται οι συγκεκριμένες παραλίες ώστε μετά από 30 χρόνια, που η χελώνα θα επιστρέψει να μπορέσει τα ‘αυγά της να εκκολαφθούν, διαφορετικά θα τα αποβάλλει στη θάλασσα όπου και θα χαθούν). Μετά από επώαση τα χελωνάκια παίρνουν το δρόμο προς τη θάλασσα.
Μια σειρά κινδύνων που απειλεί το είδος τους είναι:
- H καταστροφή και υποβάθμιση των περιοχών ωοτοκίας κυρίως από οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.
- Τα φώτα κοντά στην παραλία ωοτοκίας που επιδρούν και αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς.
- Η έντονη Θήρευση από αλεπούδες.
- Η ρύπανση της Μεσογείου με μέταλλα, υδρογονάνθρακες και πλαστικά. Σαν παράδειγμα πρέπει να σημειώσουμε ότι τις πλαστικές σακούλες στο νερό τις εκλαμβάνει ως μέδουσες, τις τρώει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις χωνέψει και να πεθαίνει.