Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Τα μονοπάτια της Τήνου


Θεωρώ ότι τα μονοπάτια, ή, για την ακρίβεια το δίκτυο των μονοπατιών, που το υπολόγισα σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα, είναι η ιστορία του νησιού.

Τα μονοπάτια της Τήνου είναι ένα απέραντο δίκτυο από πανέμορφα λιθόστρωτα. Μια χαμένη και αόρατη στον επισκέπτη πολιτεία που χρειάστηκε δεκάδες χρόνια και τεράστιο κόπο και μαστοριά για να φτιαχτεί. H έκτασή τους και μόνο με την μαστοριά που χρειάστηκε για να φτιαχτούν τα κάνει από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο του νησιού και της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Κάποτε στην Τήνο άκμαζε η καλλιέργεια. Κατά την περίοδο αυτή κτίστηκαν πολλά μονοπάτια για τη μεταφορά  των αγαθών στο λιμάνι. Παρότι το δίκτυο αυτό που διατρέχει όλο το νησί υπάρχει ακόμη και μάλιστα στις αρχικές του διαστάσεις. Τα μονοπάτια σήμερα απειλούνται με καταστροφή!!ΜΟΝΗ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΜΟΥΝΤΑ∆ΟΣ - ΣΜΠΕΡΑ∆ΟΣ - ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ - ΞΩΜΠΟΥΡΓΟ
Αυτή η διαδρομή αρχίζει από την Μονή Κεχροβουνίου και καταλήγει μέχρι το Ξώμπουργο  ή και αντίστροφα  μπορούμε  να την παρομοιάσουμε με συγκοινωνούντα δοχεία  αφού η αρχή  και το τέλος της βρίσκονται  στις δυο βουνοκορφές  με το περίπου  ίδιο υψόμετρο. Βέβαια  όποιος  αποφασίσει να την περπατήσει  σίγουρα θα δει πολύ ωραία  αξιοθέατα  και μια υπέροχη  διαδρομή!!Ελπίζω όλοι  σας να επισκεφτείτε  τα ωραία  μας μονοπάτια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου