Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Mελετώντας Πάουλο Κοέλιο...


Μελετώντας τον Αλχημιστή του Πάουλο Κοέλιο με το Α3 του Λυκείου,  ασχοληθήκαμε με το μεγάλο ζήτημα που θέτει ο δημιουργός του Αλχημιστή, το μεγαλύτερο ψεύδος στην ιστορία του ανθρώπου – «..κάθε φορά που ο άνθρωπος χάνει το έλεγχο της ζωής του, υπεύθυνη είναι μόνο η μοίρα…»

Από την εργασία του μαθητή Γ. Μ. στα Αγγλικά,

 παραθέτω μετάφραση των όσων έγραψε…

«Aπό την χαραυγή της ιστορίας του, το ανθρώπινο γένος ήθελε να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι ήταν πλούσιοι και ισχυροί,  ενώ κάποιοι άλλοι φτωχοί και αδύναμοι. Με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος,  ο άνθρωπος  διάλεξε την ευκολώτερη λύση, ότι ΔΕΝ ήταν ανθρώπινη ευθύνη αυτή η ανισότητα, αλλά αποτέλεσμα της επιλογής κάποιου ανώτερου όντος.



Από εποχή σε εποχή, δίνονταν διαφορετικά ονόματα σε αυτό το ον. Κάποιοι το ονόμασαν μοίρα, κάποιοι άλλοι Δία, αργότερα Χριστό ή Θεό.   Αμέτρητα ακόμα ονόματα έχουν δοθεί σε αυτό. O άνθρωπος πολύ εύκολα ξεφεύγει από την ανάγκη της πίστης που είναι μια βαθιά πνευματική ανάγκη, στην ανάγκη της δικαιολόγης και άφεσης των αμαρτημάτων του. Η Θρησκεία εκπίπτει απο πνευματική ανάγκη σε δικαιολογία και κάλυψη της αλήθειας:  ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ είναι υπεύθυνοι για τη ζωή τους και τα λάθη τους δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά επιλογές τους. Άρα ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπέυθυνος για τα λάθη του και η λύση τους είναι στα χέρια του. Το βάρος της ευθύνης όμως δεν μπορεί απ'ότι φαίνεται στο βάθος της ιστορίας του να το αντέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου